Followers

Sunday, 31 July 2011

Kehangatan Ramadhan makin terasa !

Hye sume ! !
cam yang aku tulis tittle at atas uh . . . still nak citer sal pose yep . . .
nape makin terase ek ? ?

mane tak nye sejak semalam dah berguni post at pesbuk sal pose . . .
x kurang lebeyh  at nset . . . ramai yang wish epy pose at aku . . .
thanz ye kawan2 . . . aku xde mesej bunge2 sal pose nk reply balik . . . 
xpe la un asal aku wish gak . . . ikhlas lagi uh . . . hehe !

Tadi ngah aku khusyuk meng'on9'kan diry un . . . abah aku balik . . .
dye bawak balik daging . . . bese nye law pose daging lembu agak mahal . . .
nieyh plak makanan ruji family kitorang tyme pose . . .
wat 'singgang' tyme sahur . . . amat la masyuk ! ! hehe !
tuh la aku kate makin terase pose nieyh . . .
ye la un esok pom da nak pose . . . malam nieyh start tarawih . . .
 pagi plak sahur . . .jangan tanye aku masak tak tuk sahur . . .
 kompem la tak un . . . hehe !

Malam nieyh kompem xde orang umah aku . . . sume g tarawih . . .
balik uh mesty bising ngan suare parent aku suh adeQ2 aku tido awl . . .
ye la law tidow lambat kompem liat nak bangun sahur . . .
tak sabar nak tunggu esok . . . 1st tyme pose at umah ary 1st ramadhan . . .
sejak aku naik sekolah menengah . . . hehe !

K la weyh sini lu aku conteng blog nieyh yep . . .
law aku rajin esok aku post n3 sal 1st pose yep . . .
*kalau aku ada mood RAJIN yep . . . hehe !

K aku chow lu ek . . .
~adios~


Salam Ramadhan ! !

Pejam celik , pejam celik . . .
da nak pose un kite nieyh . . . pose kaly nieyh bermakne bagi aku . . .
mane tak nye tahun nieyh aku pose full at 'home sweet home' aku . . .
epy giler kowt dapat pose same ngan family . . . 

Tahun lepas aku pose banyak at matrik . . . tyme cuti merdeka pom aku still at matrik lg . . .
ye la . . . nak balik pom jauh , PERLIS ngan GANU . . . lame kowt lam bas . . .
ngan tiket lagi mahal . . . so , pose jep aku at sane tyme cuti uh . . .
5 ary plak uh . . . memang borink kowt . . . tapi redho jep . . .
kira nye tahun nieyh kodho yang lepas la nieyh pose kat umah huhu . . . 

Tahun lepas gak tahun 1st aku pose jauh ngan family . . .
sebelom nieyh memang aku duk ostel . . . tapi balik tiap2 minggu tyme pose . . .
x la rase sangat , kadang tuh parents aku mai bawak makanan tuk aku . . . 
tapi kat matrik lain . . . semua nye kena sendiri . . .
nak beli makanan pom kena jimat2 . . . ye la , law duit elaun x cukup naya gak uh . . . huhu !

Tyme nieyh gak la 1st tyme aku balik raya ngan bas . . . bez gak uh . . . jalan memang jam . . .
sampai GANU pom lambat . . . perjalanan 9 jam jadi 12jam . . .
creme bontut kowt duk lam bas lame2 . . . huhu !
balik tyme tuh 4 ary lagi nak raye . . . memang jeles ngan dak U lain coz balik awal lagi dari kitorang . . .  
sabar je la . . . beli barang raye pom last minit . . . malam raye baru beli , tapi suka coz murah dari biasa . . .
tapi bez kowt pengalaman PERTAMA aku pose as perantau . . . haha !
macam2 pengalaman pahit manis aku dapat . . . ngan gelagat non-muslim lagi tyme muslim pose . . . diorang pom x ketinggalan g bazar ramadhan . . . suke jep diorang nieyh . . . huhu !

Tapi tuh semua dulu . . . sekarang da lain kowt . . . 
pose at umah lagi bez . . . x yah pikir tuk jimat . .  semua nye parents yang tanggung . . . hehe !
leyh g beli barang raye same2 ngan family . . . jimat lagi ongkos aku . . .
tadi pom kawan aku ada text aku n jelez ngan aku coz raye at umah . . .
ye la dye un stady lagi . . . mane leyh balik selalu . . . huhu !

K la aku pom x taw ape yang aku merapu at atas uh . . . nieyh je lu yang aku conteng wat saat niyh yep . . .
Last but not lest (skema kowt ayt ) haha !

SELAMAT MENYAMBUT RAMAADAN AL MUBARAK

buat semua MUSLIMIN serta MUSLIMAT sekalian . . .

aku chow lu ek . . . 
~adios~

Saturday, 30 July 2011

En.Kaki , nape x sembuh lagi !

Hye semua ! !
nieyh nak share sket ngan tittle at atas uh . . .
nak taw x nape ? ?

Meh nak citer meh . . . law x nak taw , x yah bace yep . . .
cengini citer nye . . . hehe !

Tyme kat KMP dulu un , ada wat minggu sukan tuk 
dak yang ambik ko-ko sem 2 . . . aku x terkecuali . . . 
nak la gak un aku join . . . sejak duk matrik dah lame aku tak bersukan . . .
so , aku ambik part lam sukan 'TUJU KASUT' okeyh . . . 
simple jep mainan nye . . . main pom lam dewan jep . . .
tapi kena lari gak la . . . 

Excited giler aku main . . . bez kowt main nye . . ,
team aku pom cool jep , 1 kepala lak uh . . . memang enjoy . . .
kitorang main pom juz tuk suke2 jep . . . bukan tuk menang pom . . .
tapi un , rezeki kitorang . . . leh masuk final . . . 
tyme final tuh la aku inject , kaki aku creme la plak . . .  
so , ganti ngan orang lain . . . tp x menang pom . . . 
juz dapat naik johan . . . naik johan pom okeyh gak . . 
leyh gak la dapat hadiah . . . haha !

Lepas main , malam uh kaki aku makin sakit kowt . . .
creme belah kiri tapi bengkak belah kanan . . . plek kowt . . .
mybe coz aku guna kaki kanan je kowt tuk tampung badan aku nieyh . . .
tuh yang jadi cam tu uh . . . 3 ary lepas uh aku g urut . . . 
still x okeyh lagi . . . aku pom decide tuk g klinik . . .
g klinik MA juz bagi ubat tahan sakit n surut bengkak jep . . .
langsung x check . . . tp lepas tuh da tak sakit da . . . 

Tapi aku pelik sket . . . coz kaki aku still akan sakit law aku jalan banyak . . . 
lepas tido okey balik . . . lepas tuh law jalan jauh sakit balik . . .
tapi un . . . akhir2 nieyh makin sakit . . . x yah jalan jauh pom still sakit . . .
aku gtaw abah aku . . . takut gak coz makin bengkak . . .
dye suh aku balut malam2 dengan halia yang di tumbuk . . .
tiap2 malam aku balut taw . . . 
cenggini lah hasil balutan kaki tuh . . . hehe !



Tiap2 malam plak uh kene balut . . . sabar je la aku nieyh . . .
tyme nak tido lak kene letak kaki atas sket dari badan . . .
cam kene lapik ngan something laa . . . 
rupa nya cenngini . . .


tuh la hasil nye lepas main TUJU KASUT kat matrik . . .
aku arap sangat lepas nieyh makin baik . . .
doakan aku cepat sembuh yep . . . da x tahan da sakit nieyh . . .
tyme sejuk makin la rasa sakit nye . . .

K la sampai sini dulu aku conteng blog aku nieyh . . .
~adios~

Result UPU tertangguh .. hehe !

Hye all's . . . lame dah aku tak hupdate blog nieyh . ..
dah bersawang dah aku tengok blog aku nieyh . . 
hehe !

Sebenarnye bukan aku x mau gtaw korang sal result upu aku . . . 
tp tyme aku nak hupdate tuh aku still dalam delema . . .
(ayat x leyh blah jep ) haha !
tambah lagi ngan lappy aku yang sakit nieyh . . .
lagi la x de mood nak hupdate . . . nasib abah aku baik aty tuk baiki
tp sebelum tuh dah 10 karung kene 'blebe' . . . haha !
aku x kisah pom sebenar nye . . . asal lappy aku elok balik . . .

K back to da tittle . . . nape ek aku dalam delema bila taw result uh . . 
jeng...jeng...jjeeennngggg..........
tyme dapat result tuh un . . . aku paling excited . . .
kan result bleh taw lepas kul 12 . . aku ngan semangat nye bangun la awal ary tuh . . .
tolong ma aku masak (rajin x aku??) hehe ! lepas habis tolong . . .
tengok jam dah kul 12.10 . . . terus aku check . . . excited nak taw nieyh . . .
and nasib aku baik line x jam . . . aku dapat UiTM . . . 
sebenarnye aku terkilan gak r , coz aku nak UKM or UUM . . . 
tp nak wat camne kan , aku nieyh bukan pandai sangat pom . . .
redho jep ngan ape yang di tentu kan . . 

aku dapat kos pe ek kat UiTM uh . . . nak taw ke?? hehe !
aku dapat kos  BBA  (HONOURS) (INTERNATIONAL BUSINESS) . . .
syukur gak aku coz memang aku nak kos nieyh . . . and aku x kena LELONG . . .
tyme tuh x taw lagi UiTM mane so kne tunggu esok lak . . . 
esok tuh aku bangun awal2 tuk check U mne nieyh . . . 
and . . . akhir nye . . . aku dapat . . .
UiTM PERLIS kowt . . .
 memang kecewa . . . serta merta air mata aku jatuh . . .
nape aku kecewa?? coz aku dapat tempat same tyme kat MATRIK dulu . . .
sebelah je kowt . . . leyh dengar law UiTM wat enouncement . . .  
sungguh x di sangka sekali lagi aku di campak ke utara . . .
semua kawan2 aku gelak tyme aku gtaw dapat kat situ . . . 

Tapi x pe aku terima semua tuh . . . mungkin ada hikmat nye . . .
sekarang nieyh aku ngah wat preparation tuk g U . . .
tinggal sket je lagi yang aku x urus kan . . . 
oppss . . .  aku lupa nak gtaw yang aku daftar 6.9.2011 . . . 
mean that  lepas raya okeyh . . . hehe ! 
" DOA KAN AKU BERJAYA YEP DI SANA NANTY " . . . 

K aku rase sampai sini dulu aku conteng . . . 
~adios~

Thursday, 14 July 2011

1 hary lagi . . nervous . . :(

1 ary lagi tuk aku tunggu . . 
 Esok 15 July semua student matrik or spm setaraf mesti cam aku gak un . . .
esok la gak tyme penentu tuk sambung degree kat mane . . .
aku mmg nervous giler coz takut x dapat u yang aku nak . . .
kat fb ramai yang post sal esok . . .
arap2 line x jem la un tuk masuk laman web upu 2 . . .
x nak r jadi cam tyme cek result ary tuh . . . 
sangat la lambat . . . result kuar kol 12 , tp kol 4 baru aku leyh cek . . .
sabor je la tyme tuh . . . hehe !esok law aku dapat cek upu tuh aku post n3 sal u plak ek . . .
pape pom . . gud luck tuk spe yang dapat result esok . . . 
k sampai sini lu aku bebel ek . . . chow lu . . .

~adios~


Saturday, 9 July 2011

Qau makan ke kau melantak DeQ?

Hye syumer ! ! hehe !
Ary nieyh aku nak citer ngn korang sal title @ atas uh . . .
nak taw nape ? ?

Cenginih citer nyer . . . adeQ aku yang bongsu nieyh memang jenis yang
susah nak makan . . . kadang lam maser 2 ary  dyer juz makan skly jep . . .
tuh pom puas kena pakse . . . ayooyoo mayak susah ooww maw makan . . .

Semalam aku ajak makan punyer la susah . . . yang dyer taw game . . . game n game lagi . . .
aku nieyh cian @ dyer takut la un dyer lapar . . . suh makan punyer la x maw . . .
bleh dyer jawab cenginih . . .
'toksey2 me kasih' (cam citer kongsi) . . . geram kowt aku ngan dyer . . .
aku memang x leyh law tengok adeQ aku yang nieyh x makan . . . 
caring x aku ngan siblings . . . huhu ! *sangat pasam di c2 . . .

Tadi aku ajak lagi dyer makan  . . .  ye la daa semalam x makan . . .
mula2 dyer x maw lagi . . . aku gtaw la ada ayam percik yang isi . . .
tuh memang febret dyer laa . . . mula2 x maw lagi . . .
aku pujuk lagi . . . gtaw laa yang lauk 2 bez . . .
n dyer gtaw suruh aku ambik kan nasi tuk dyer . . . 
yeess ! ! aku berjaya pujuk dyer . . . korang nak taw nape dyer x maw makan . . .
ngah duk kusyuk main game . . . sayang la nak lepas un . . .

Adoiyai . . . adeQ . . . adeQ . . . sabor je la . . . 
tyme makan plak . . . 

dyer : ngah cam sedap je lauk nieyh . . . nak lagi . . . 
aku : okeyh . . cepat makan meh nak tolong tambahkan . . . 
dyer : jap sket je lagi nieyh . . . 

suker je aku tengok dyer makan banyak . . . lepas tuh . . . tambah lagi kowt . . .
 tyme nieyh dyer g ambik sendiri . . . banyak owr . . . sekaly makan tiga pinggan . . .
terkejut aku . . . tapppiiiiii . . . . . . .
kompem lepas nieyh x makan tuk 2 ary lagi . . . haha !

Ape ? ? nak kenal adeQ aku . . . jap aku tunjuk ek . . . hehe !
*cam pemes sangat jep un . . . 
taadaaa

*cayang dyer ketat2 . . .

nieyh dyer . . . sangat kurus yep . . . nasib tinggi . . . umor ? ? standard 5 kowt . . . huhu
1 lagi tabiat dyer . . . suker makan fast food . . . cam nuget , kentang n seangkatan ngan nyer . . .
law makan menatang nieyh compem x kan makan nasi punyer . . .

okeyh sini lu aku citer sal dyer ek . . .
k chow lu
~adios~

~ Menghitung ary ~

Hye all's . . . cam lame je x hupdate blog nieyh . . hehe . . .

xcely aku x de mood nak hupdate sbnr nye . . . 

ary nieyh bru rase nak hupdate lg . . .

Ape citer ek sal  tiltle @ atas 2 . . . hehe . . . 

jeng . . . jeng . . . jenggg . . .

Tadi un tgh syok2 aku duk layan f.b tibe2 . . .

" you have a message "

sekaly nset aku b'bunyi daa . . . 

cepat2 aku bace nieyh . . . ingat un msj dari kawan aku coz 

aku ngah msj ngan dye tyme 2 . . . 

Tp bukan lorh . . . msj 2 dari 15888 . . . hehe ! 

yang bahagian pendidikan x cilap aku la . . .

nak taw ape kandungan nye . . .

tadaaaa  ! ! ! !

INFO UPU: Semak keputusan IPTA (Ijazah Pertama)
 mulai 12.00 tghri 15/07/11 di upu.mohe.gov.my @ taip UPU RESULT (no.KP) dan SMS ke 15888

tudiiiaaa  . . .  15 ary bln tuh . . . nebess gilak sih aku nieyh . . . 

u mane la un aku kne campak nnti . . . utara lagi ke? ? 

ke kat K.T je . . . xpom kat pantai timur nieyh jep . . .

or @ selatan mahupom pantai barat . . . huhu ! !

juz wait n c je lah un . . . 

kdg2 aku rase dah x sabar tuk ary tuh muncul . . .

coz aku da borink giler duk umah nieyh . . .

 jelez je ngn mmber2 yang dah g belajar uh . . .

Tapi aku x kisah pom law aku dapat u mane . . .

janji aku leyh sambung degree aku nieyh ngn jaya nye . . .

ceewaah ayat . . . x leyh blahh . . . hehe !

tuh la yang aku duk hitung ary 2 . . . 

coz nak sgt taw dapat u mane . . .

even sambung lepas raye nieyh . . .

lambat lg lorh . . . dah biol dah aku duk umah saje2 cam ginih . . .

aku rase cam nak g kat JPN n nak gtaw suh cepat un tarikh masuk u . . . 

agak2 dye nak layan ke aku nieyh ek . . . haha !

arap2 dapat lah ek u yang aku nak . . . 

insyaallah . . . ameenn . . .

k . . . nieyh la dulu aku conteng wat mase nieyh . . .

lain n3 aku conteng lagi yekk . . . 

~adios~
  





Friday, 1 July 2011

Moger abah makin sembuh . . . Ameenn . . .

Tadi un tyme aku syok layan tido at umah tok aku . . . tbe2 adik aku yg bongsu masuk bilik . . . tbe2 dyer tnye aku . . . "ngah,taw x aboh masuk mane ? ? " aku ngn t'pinga2 jwb la "mane?? " n dyer kater "malam abbah masuk pital kat K.L . . . aku mmg t'kjut giler trus x mengantuk . . . mane x nye smlam tyme abah aku nak g elok je dyer . . .

Aku tnyer dyer ngn detel lg tp dyer x taw . . . aku g la tnye tok aku n dyer pom x taw . . . mmg gelisah gler aku tyme 2 . . . last2 mak sdare aku suh aku col ma aku balik . . . aku pom  col la . . . ma aku cakap abah aku masuk pital coz sakit dada . . . kne tahan wad smlaman . . . n ary nieyh da boleh balik . . . bile dyer cakap cam 2 mmg aku lega tp x spnuh nye la coz x tgk lagi condition abah aku cam mane . . .

Aku arap xde ape yg serius sal kshtn abah aku nieyh . . . mybe dyer lteh kot coz lam sebulan nieyh dyer x cukup tido . . . asyik keje je siang malam . . . malam sblm dyer tolak g K.L pom dyer balik lambt . . . lam kol 1 gak r . . . esok 2 bgn awl g skull adik2 aku . . . x tido balik n tolak g K.L lps zohor . . mgkn 2 pom salah 1 faktor dyer jd cam 2 . . .


Nieyh la abah aku yg t'cayang . . . hope abah cepat sembuh yerk . . . jgn wat keje berat2 lg . . . abah la segala2 nye tuk k.ngah tnpa abah sunyi dunia nieyh . . . k.ngah n adik2 akan selalu doakan tuk abah spya sihat opmo . . . lurve u dad . . . 

K la . . . nieyh lu n3 dry aku . . . skrg aku kat umah da . . . duk tggu parents aku balik . . . doakan tuk abaha ku ek . . . k chaw lu . . .
~adios~

Kerana cicak keropok naik name …

Hye all’s . . . n3 kly nie aku nak share ngn korg sal tittle kat atas 2 . . . misty korg nak taw kan sal ape . . . meh sini aku nak citer kat korg . . . hehe !

Alkisah nye bermula pada ptg sblm mak sedara aku datang ambik aku 2 . . . skrg kan aku lam proses men’diet’kan dry . . . hehe ! so, aku pom xmoh la makan nasi tyme siang hari . . . makan nasi sekali shari je . . . 2 pom tuk dinner . . . hehe ! betul tak diet aku tuh ek ? ? hmmm . . . tah la . . .

Biler dah lam mood diet nie kan , aku pom nak goreng keropok tuk alas perut . . . ye la . . . diet pom kena gak makan sikit coz aku ad gastric . . . kan x pasal2 aku sakit ,aku yang tanggung sndiri x pe . . . tp takut kena ceramah percuma ngn parents aku . . . hehe ! tyme goreng tuh aku duk pikir gak la nak goreng banyak mane . . . kan berebut lak ngan adik aku law goreng sket . . . so , aku goreng la 1 bekas tupeware . .

Tgh aku duk khusyuk goreng tuh an . . . tbe2 sekor cicak lalu . . . punyer la t’kejut aku ngn cicak tuh . . . aku baling je keropok yang aku baru nak letak 2 . . . akibatnyer . . . haaa ! ! amik kau abih terpercik minyak tuh kat tangan aku . . . aku ngn panic nye capai kicap yang b’dekatan cuah je kat tangan aku nieyh . . . abih b’sepah dapur aku tuh ngan kicap yang tumpah tuh . . .

Lepas aku abih kan goreng kopok yang last 2 aku pom basuh balik tangan aku nieyh . . . g naik kat bilik jap n letak aloe vera . . . ingatkan leyh elok . . . rupenye jd cam nieyh plak tyme malam td . . . sabar je la bile tgk tgn aku nieyh . . . sedih kowt . . . mesty lepas nie tggl parut lak . . . waaa ! ! nieyh yang aku benci nieyh . . . lain n3 aku tunjuk tangan aku tuh ek . . .

Jahanam kau cicak . . . law aku dapat kau aku bakar kau idup2 . . . jgn arap la kau nak idup aman lps nieyh . . . aku yg mmg sedia ada benci ngn cicak nieyh dah makin benci kan kau . . . aku benci kau n keturunan kau wahai cicak durjana . . .

K lah aku nak b’kabung ngn tangan aku yang cedera nieyh . . . . L lain n3 aku citer lagi ek . . . k chaw lu . . .
~adios~

Kegembiraan dalam Kebosanan . . .

Ary nieyh bosan giler coz ma + aboh aku g kursus kat K.L . . . so , dengan aty yg separuh rela nieyh b’khemah la aku adik-beradik dkt umah tok aku at Batu Burok . . . nieyh la umah ke-2 kami biler parent kitorang  xde . . . sblm nieyh x la rasa bosan mne coz adik aku yg lps aku nieyh ada . . . so adalah kawan tuk b’borak . . . tp kly nieyh dyer x de coz g khemah . . . sebab 2 la aku bosan . . .

Tadi sblm parents aku g K.L aku ada gtaw diorg yang aku nak duk umah je ngn adik aku yg laki 2 . . . ye la parents aku g bukan lame pom . . . g ary nieyh esok da blik . . . tp diorg x bg plak , takut anak dare dye nieyh xleyh tido . . . maklum la aku nie penakut sket . . .law parents aku bg duk umah , kompem la adik aku yg laki 2 g merayap je kerja nye . . . 2 salah 1 lg factor yg dye xbg duk umah 2 . . . so , aku nieyh sebagai anak yg taat n baik . . . (cewaaahhh,baik la sgt ) ikut je la duk kat umah tok aku nieyh . . .

Td lam kul 4 lbey mak sdara aku dtg ambik . . . sampai sini lam 15 minit . . . x jauh mane pom kan kg aku nieyh . . . huhuhu . . . sampai je . . . ramai gak la ad sini . . . cozen aku x balik n tido sini coz ayah dyer pom g kursus gak . . . k set dah x borink mane dah coz leyh main ngn dyer yg mmg lasak . . . leyh la ku layan dyer agar x borink . . . kbtln gak pak sdre aku yang duk K.L pom blik . . . so ramai la gak kat sni nieyh . . .

Tadi tyme tgk tv mmg riuh n happening ngn cucu2 kat umah tok aku nieyh . . . naik pening aku duk layan kerenah cozen aku sorg nieyh . . . makin besar makin nakal n bijak . . . hiissyyhhh . . . muiz . . .muiz . . . sbar je la aku ngn kau yerk . . huhuhu . . .

*nieyh la cozen aku yg kiut-miut 2 . . hehe !


*nieyh plak kawan gaduh dyer . . hehe !

Td lagi la epy coz leyh makan , makanan kat pasar minggu . . . macam2 gak aku beli . . . tp aku x pergi la coz malu . . . hehe ! aku suruh adik n cozen aku je yg beli kan . . . gambar makanan x de coz excited nak makan bila tgk makanan 2 . . . haha !

K la sampai sni lu aku nak conteng blog nieyh . . . lain n3 aku criter lagi sal duk kat snini 2 ary nieyh . . . k aku chow lu ek korang . . .
~adios~